Rättegång om dödsolyckan i Idre

Idag startar rättegången i Idre efter olyckan för fyra år sen, då en 23-årig skidåkare från Borås omkom. Idre fjälls vd Lars Axelsson är åtalad misstänkt för vållande till annans död.

Vid olyckan, i mars år 2000, körde den 23-årige boråsaren  omkull i den branta backen Chocken och kanade ut på ena sidan av backen. Han stötte emot lösa stenar som låg i gränsen mellan den pistade och opistade delen. En av stenarna kom i rullning och träffade mannen i huvudet. Boråsaren avled av skadorna och en förundersökning inleddes omedelbart, men lades ner efterhand. Då gjorde föräldarna till 23-åringen en egen utredning. Material de fick fram resulterade i att vice chefsåklagare Olle Sohlberg återupptog förundersökningen. Verkställande direktören för Idre fjäll, Lars Axelsson, plus en annan chef vid anläggningen delgavs misstanke om vållande till annans död. I juni förra året väcktes åtal vid Mora tingsrätt, men då åtalades enbart Lars Axelsson.
Enligt åklagaren hade Axelsson av oaktsamhet vållat 23-åringens död genom att som VD anlägga en extremt brant backe och sen låta stenar ligga lösa både i och utanför backen. Lars Axelsson ställdes till ansvar för att inte ha vidtagit erforderliga skyddsåtgärder.
I dag inleds rättegången. Det sker i Idre med en kort sakframställan. Sedan skall parterna och rättens ledamöter inspektera den branta backen.
Rättegången avslutas på onsdag i nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".