Vården ska prioritera systematiskt

Det har tagit över två år för läkare i Västra Götaland att gå igenom alla sjukdomsgrupper för att göra listor över vilka patienter som ska få vård snabbt och vilka som kan vänta längre. Idag presenterades arbetet.

Att sjukvården utför akuta operationer omedelbart och väntar med det som inte är lika bråttom är inget nytt. Det är något annat som gör arbetet med prioriteringar i Västra Götaland unikt enligt hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Calltorp.

- Det är en systematik i det här och poängen är att alla medicinska grupper har gått igenom sin verksamhet på samma sätt. 

Ett av Johan Calltorps egna exempel på nyttan med att gå igenom alla diagnoser är att långvariga psykiska sjukdomar ibland anses ha lägre status än till exempel hjärtsjukdomar. Genomgången gör det möjligt att jämföra mellan specialiteter och i framtiden säkerställa att sjukdomar inom olika specialiteter får resurser på ett rättvist sätt.

Det är vårdpersonal och tjänstmän som ligger bakom prioriteringslistorna, men det är inte klart med det. Arbetet ska fortsätta med att politiker och patientföreningar får säga sitt. Och det finns mycket att diskutera vidare, toppidrottare till exempel.

- Idrottsmedicin är ett exempel där man har en hög prioritet för åkommor, som för den vanlige motionären inte är lika prioriterad, säger Johan Calltorp. Det tycker jag behöver diskuteras. Ska idrottsrörelsen ta ansvar för den höga prioriteten och finansieringen?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".