Skådespelare tar strid för irakisk flykting som tvingats lämna Fegen

Skådespelaren och regissören Krister Claesson från Fegen är starkt kritisk till hanteringen av flyktingar. Krister Claesson har engagerat sig för Kalil Hassan Maulud från Irak. Efter att ha bott flera år i Claessons hemby har nu Kalil avisats till Italien. Där lever han nu som hemlös, utan vänner och utan att kunna språket.

Enligt Krister Claesson har Migrationsverket sagt till honom att Kalil skulle bli omhändertagen i Italien, som var det första europeiska landet han kom till från Irak, och få bostad där. Nu sover han under bar himmel och i kyrkor.
Det är den så kallade Dublinkonventionen som säger att det första land du kommer till inom EU som flykting, det är där ditt fall ska utredas. I Kalil Hassan Mauluds fall hittades han av italiensk polis i en lastbil där han hölls gömd. Trots det lyckades han ta sig vidare till Sverige, flytta till Fegen och sedan få ett jobb. Men konventionen säger att det är Italien som ska utreda om han ska avisas till Irak eller inte.
Krister Claesson är kritisk till den här typen av flyktingpolitik och säger att han tycker det här är skrämmande.
- I Sverige hade han vänner, bostad och jobb och inte legat samhället till last och sedan ska han bara slängas ut.
- Sådana är reglerna säger man i Sverige, men skit i reglerna då, det måste finnas något som går över reglerna som sunt förnuft, säger Krister Claesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".