Elevassistent dömd för misshandel

En elevassistent på en skola i Sjuhärad har dömts för misshandel av en 13-årig pojke med autism. Elevassistenten döms till 70 dagsböter och han ska dessutom betala skadestånd på 5000 kronor till pojken.

Vid det aktuella tillfället ville pojken ha nyponsoppa, men elevassistenten ville inte ge honom den eftersom han hade fått instruktioner att den först skulle serveras vid ett visst klockslag. Enligt elevassistenten försökte han förklara detta och hindra pojken, som då slog sina underarmar mot ett bord. Elevassistenten hävdar att det är då pojken kan ha fått blåmärken på armarna. Samtidigt har en annan assistent berättat att både hon och elevassistenten vid tillfället blev klösta av pojken och att elevassistenten därefter gav den 13-åriga pojken fem-sex knytnävsslag mot handleder och underarmar.
Borås tingsrätt ser ingen anledning att tvivla på den uppgiften, men anser att det handlar om ringa misshandel. För trots att våldet riktats mot en pojke med allvarliga funktionshinder  skriver rätten samtidigt att elevassistenten inte fått någon utbildning för att hantera pojkens aggressionsutbrott. Men eftersom våldet riktats mot ett barn, som saknar möjligt att på vanligt sätt utrycka sin frustration, av en person som haft till uppgift att hjälpa pojken döms elevassistenten betala skadestånd på 5000 kronor för kränkning av den personliga integriteten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".