Skattesmäll för Anders Svensson

Elfsborgs förre spelare Anders Svensson har dömts att betala en och en halv miljon extra i skatt av de pengar han fick när han såldes till Southampton. Samtidigt riskerar också Elfsborg att drabbas av en ny skattesmäll i miljonklassen.

Det är just bostaden som är avgörande i de två skattetvister som Skatteverket avgjort nyligen elfsborgsspelarna Fredrik Berglund och, nu, Anders Svensson.

Båda spelarna hade avtal med Elfsborg om att själva få en del av övergångspengarna. Berglund fick behålla tre miljoner av de 18 som han kostade, men hann flytta och lämna sin Boråsbostad innan han fick pengarna. I hans fall har Elfsborg dömts att betala artistskatt, 600.000 kronor, ett beslut som Elfsborg har överklagat.

Anders Svensson fick två och en halv miljon av de elva och en halv som han kostade, men han behöll sin lägenhet i Borås. Visserligen hyrde han ut den till sin bror, men det räckte inte enligt Skatteverket.

Därför döms nu Anders Svensson att betala en och en halv miljon i vanlig inkomstskatt, där övergångspengarna läggs ovanpå andra inkomster.

Anders Svensson hävdade också att pengarna, som ju kom från Southampton, var ersättning för framtida spel i England. Men Skatteverket säger att pengarna är resultatet av ett avtal som slöts med Elfsborg två år före övergången och därför en ersättning som ska räknas till Elfsborgsperioden.

I så fall riskerar Elfsborg åker på ytterligare en skattesmäll - egenavgifter på cirka en miljon kronor - knappast en present från Skatteverket som 100-årsjubilerande Elfsborg uppskattar i sitt ansträngda ekonomiska läge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".