Små kakor lockade till stor buffé

Svenskarna fikar allt mer och åter i ropet är småkakorna. Just de var i fokus i Sjötorp utanför Äspered i helgen, där hembygdsföreningen ställde till med storslagen kakbuffé.

Försäljningen runt om på landets caféer hade i juni ökat med över tio procent jämfört med samma tid förra året. Goda tider är det även för de traditionella småkakorna, som blir allt populärare på fikaborden.

Vid helgens kakbuffe i Sjötorp serverades sexton olika sorters kaffebröd. Förra året var första gången man ordnade buffén.

–  Då var vi 140-150 personer som kom. Sedan var det då tårtbuffen, då kom 170, säger bakentusiasten Inga Sandberg, ansvarig för dagen.

Varifrån allt folk kommer vet man inte riktigt.

– Träskoposten kanske har gått, säger Inga Sandberg.

Trenden med stora bullar och jättemuffins på caféer har hon inte mycket till övers för. Det är inget de gör till sin kakbuffé.

– Här har kakorna krymt. Och det är väl roligare att smaka på fem sorter än bara en muffins som man inte orkar.

Inga Sandberg tycker att små kakor har sin charm. Det är roligt att plocka fram sådant som ens föräldrar och mor- och farföräldrar gjorde.

Har du någon egen favorit här?

– Det måste väl vara havreflan i så fall!

Vem är det som har bakat?

--Vi är sju som har hjälpts åt att baka.

Sju stycken damer?

--Ja, herrar gör inte sånt. Nej, jo, förrsten! Vi har en herre som har bakat, det får jag inte glömma, säger Inga Sandberg.

Sara Nygren
sara.nygren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista