SP har analyserat arbetsmiljön på Sundlergymnasiet

Den dåliga arbetsmiljön på Sundlergymnasiet i Vårgårda är på väg att få sin lösning. I april väntas politikerna ta beslut om vad som ska göras åt byggnaden, som gjort flera lärare sjuka.

Vårgårdas första gymnasium Sundlergymnasiet invigdes med pompa och ståt 1997. Men bara fem år senare var arbetsmiljöproblemen ett faktum, med personal som drabbades av huvudvärk, rinnande ögon, hudrodnader och andra allergiliknande symptom. Flera lärare har fått byta arbetsplats för att slippa besvären.
Under hösten och vintern har flera utredningar, undersökningar och analyser gjorts för att ta reda på vad problemen beror på. Och så långt är alla inblandade överens att det handlar om taket. Men om det är nedfallande cementdamm, eller mögelproblem, ja det finns det olika uppfattning om.
Just nu lutar kommunens tekniska chef Tore Norén åt att det är damm som är problemet. Och då kommer frågan - vad gör man åt saken? Att helt byta tak kostar miljoner. Att försegla taket för att stoppa dammet kan gå, om det nu inte är mögel som är problemet. Inom bara någon vecka väntas ett konkret förslag från SP i Borås, som analyserat arbetsmiljön på Sundlergymnasiet. Senare i april väntas politikerna i Vårgårda ta beslut om vad som ska göras åt skolan.

Lena Löfgren
lena.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".