BORÅS

Sjukhuset under bevakning

Det finns 90 övervakningskameror på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås - och fler blir det eftersom kamerorna gör att brott och skadegörelse minskar.

Både facket och personalen vill ha fler kameror trots risken att de kränker den personliga integriteten.

-– Det är mycket folk som rör sig i de här lokalerna. Behovet finns eftersom där vi inte har kameror råkar vi ut för skadegörelse och händelser, säger Jan Ola Höglund som är säkerhetsansvarig på Södra Älvsborgs Sjukhus.

Bilderna från övervakningskamerorna sparas i två veckor så att säkerhetspersonalen ska kunna gå tillbaka till ett exakt klockslag och se vad som hände på en viss plats. Men de har även en preventiv verkan så väl som att vakter kan se vad som försigår i lokalerna i realtid. Det påminner om en amerikansk actionfilm.

Och i höst blir det fler. Sex nya kameror har beställts för att täcka områden som tidigare missats.

SÄS personal ska utbildas i säkerhet

Nu satsar Västra Götalands region på mer säkerhet för sin anställda vårdpersonal.
Nya riktlinjer har skickats ut till alla chefer inom regionen och på Södra Älvsborgs Sjukhus skall man hålla en rad utbildningar för de anställda under hösten.
Förra året stod de anställda på vuxenpsykiatrin för en dryg fjärdedel av alla larm som krävde väktarinsats.

Mark Malmström
mark.malstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista