Använd stadsbussarna till färdtjänst, föreslår Boråspolitiker

Bussarna i Borås utnyttjas sällan fullt ut mer än vid rusningstid, särskilt inte servicebussarna. Men om Borås Stad lät färdtjänstkunder åka gratis buss skulle inte bara de utan också kommunen spara stora pengar. Det hävdar Vänsterpartiets Lennart Andreasson.

Lennart Andreasson kallar det för ett vinna-vinna koncept. Kommunen betalar idag 31 miljoner kronor för de 4800 färdtjänstberättigade boråsarna. Färdtjänstresenären betalar 20 kronor för en resa idag - men kommunen betalar ytterligare 179 kronor för resan.
Om den färdtjänstberättigade tog den vanliga bussen eller servicebussen de dagar hans eller hennes sjukdom tillåter det och som en morot då slapp att betala skulle alltså han eller hon spara 20 kronor och kommunen 179 kronor.
Färdtjänstkunderna skulle bara behöva ta den kommunala bussen de dagar de mår så bra att de kan det - annars tar de färdtjänsten som vanligt, är Lennart Andreassons tanke. Frågan om gratis resor för färdtjänstkunder på de vanliga bussarna utreds just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".