Borås

Textilstiftelse sparkar vd - halv miljon kronor försvann

Utbildningsstiftelsen Proteko i Borås sparkar sin vd Anders Kärrman efter anklagelser om att han accepterat falska fakturor på upp emot en halv miljon kronor. Kärrman har även polisanmälts.

– Vi har sagt till vd att han ska gå efter att han betalat fakturor från luftföretag, säger kommunfullmäktigeordföranden i Borås Maj Steen som sitter som ordförande i Protekos styrelse.

Förutom avskedet har styrelsen också polisanmält vd:n Anders Kärrman.

Pengar till bluff-företag
Det var i en genomgång av Protekos ekonomi som det, enligt ordförande Maj Steen, uppdagades att förre vd:n Anders Kärrman accepterat fakturor till bluff-företag på cirka en halv miljon kronor.

– Det är fakturor från sådana företag, och där det är meningslösa saker som inte är till gagn för Proteko.

Maj Steen vill inte säga vad det är för företag som pengarna skulle betalats mer än att det handlar om marknadsföring. Hon säger också att hon inte vet om Anders Kärrman har haft någon ekonomisk vinning av det hela.

Kärrman bekräftar, men nekar
Sjuhärad Direkt har varit i kontakt med Anders Kärrman som först gick med på att ge en intervju, men avbokade sedan den och säger att han inte vill ge några kommentarer.
Anders Kärrman säger ändå att han nekar till alla anklagelser som brott och säger sig dessutom vara ovetande om att han har polisanmälts.

-– Jag blev orättvist uppsagd under dramatiska förhållanden och jag och Protecos styrelse har helt olika uppfattningar om vad som har hänt, säger Anders Kärrman.

Han bekräftar dock att de fem hundra tusen kronorna som det handlar om har gått till marknadsföringsåtgärder som inte har varit till gang för företaget.
Dock menar han att han inte visste om att det rörde sig om så kallade luftföretag och att inga misstag gjordes när pengarna betalades ut.

Fakta

Proteko drivs som en stiftelse av Borås kommun och företag inom textilbranschen, och jobbar idag med olika former av utbildning.

Anders Kärrman tillträdde som vd för ett drygt år sedan.

Jenny Hellström

jenny.hellstrom@sr.se
033 - 17 75 66

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista