Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Självförsvar för flickor aktuellt i Ulricehamns skolor

När eleverna på Tingsholmsgymnasiet hade temadag om demokrati blev resultatet att ett 70-tal medborgarförslag skickades in till kommunen. Och nu har de preliminära svaren från kommunen kommit. Fler busslinjer verkar det inte bli i Ulricehamn just nu, däremot ställer sig kommunen positiv till förslaget om självförsvar för flickor på schemat.

Många ungdomar skickade in medborgarförslag om billigare och tätare bussturer. Miljö- och samhällsbyggnadskontoret väljer att svara på alla samtidigt och säger kort att ”i den mån det finns ekonomiskt utrymme för satsningar inom kollektivtrafiken, bör dessa riktas mot ungdomar”. Samtidigt poängterar miljö-och samhällsbyggndskontoret att man gärna vill återkomma för en närmare dialog med ungdomarna.

Ett rakt nej fick de sju elever som ville att kommunen aktivt skulle påverka Migrationsverket och Utlänningsnämnden så att de skulle få uppehållstillstånd. Nix, inte vår sak svarar kommunen och hänvisar till lagen som säger att det är Migrationsverket som ansvarar för asylsökande.

Ett mer positivt bemötande fick förslagen om självförsvar för flickor. Barn- och utbildningsnämnden skriver att en av skolans viktigaste uppgifter är att stärka elevernas självkänsla och hjälpa till med att utveckla den egna självbilden. Nämnden föreslår därför att fullmäktige fastslår att det är angeläget att på försök införa kurser i självförsvar på någon högstadieskola.

Men även om kommunen har skrivit förslag på svar till ungdomarnas medborgarförslag är sista ordet ännu inte sagt. Först ska ärendena upp i kommunstyrelsen, sedan är det ungdomsfullmäktige den 19 april när ungdomarna själva ges möjlighet att tala för sina förslag inför politiker och därefter fattas slutgiltigt beslut i fullmäktige i slutet av april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".