sjuhärad

Små kommuner tappar invånare

Befolkningen i Tranemo, Svenljunga och Vårgårda minskade under första halvåret i år. Störst var raset för Vårgårda som tappade 54 personer.

Stig-Olof Tingbratt är kommunstyrelsens ordförande i Vårgårda. Han tror tappet har flera orsaker, bland annat att ungdomar flyttar för att studera på annan ort, och att det behövs fler bostäder.

Till år 2018 hoppas Vårgårda på att ha ökat sin befolkning med 1500 personer. Det ska ske genom satsningar på skola, näringsliv och miljö, och så bostäder så klart.

– Nu ska det därför byggas ett helt nytt bostadsområde i Vårgårda, säger kommunalrådet Stig-Olof Tingbratt (C).

Under året har landets befolkning hittills ökat med 32 697 personer och den 30 juni uppgick folkmängden till 9 373 379 personer. Ökningen beror på en hög invandring och ett ökat antal födda. Antalet giftermål ökade också. Prinsessbröllop och den uppmärksammade "drop in"-vigseln på Skansen i Stockholm kan ha bidragit till detta

Befolkning i Sjuhärad

Borås + 364
Ulricehamn + 78
Herrljunga + 8
Mark + 8
Tranemo - 7
Svenljunga - 9
Vårgårda - 54

Sara Johansson

sara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista