Goda erfarenheter av försök med elektronisk fotboja i Borås

Fler fångar bör få möjlighet att tillbringa de sista månaderna av sitt fängelsestraff med fotboja i bostaden. Det skriver Brottsförebyggande rådet i en rapport som överlämnas till regeringen i dag. Och i Sjuhärad är erfarenheterna av utslussning med fotboja positiva.

- Av de personer som haft fotboja har 17 klarat sig och bara en har fått gå tillbaka i fängelse, säger Kerstin Bengtsson på frivården i Borås.

Rapporten från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, innehåller en utvärdering, där BRÅ har följt drygt 200 klienter som har fått tillbringa de sista månaderna av sitt fängelsestraff med fotboja.

Som det är i dag har bara intagna som har dömts till 2 års fängelse eller mer, möjlighet att få utslussning med fotboja. Men resultaten av BRÅ:s utvärdering är så positiva, att BRÅ menar att även intagna som dömts till kortare fängelsestraff borde få den möjligheten.

Samtidigt konstaterar BRÅ att frivårdens roll i utslussningsverksamheten är stor. Kerstin Bengtsson på Frivården i Borås menar att det än så länge är osäkert om det med nuvarande regler och resurser är möjligt att erbjuda utslussning med fotboja även till personer som dömts till kortare fängelsestraff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista