Svårt att få äldre att studera

Det är svårt att få äldre personer att börja studera, samtidigt som det behövs fler med högskoleutbildning. Det är huvudämnet när lärare och rektorer från fem europeiska länder träffas i Fristad för att diskutera hur man ska få de lite äldre att skaffa sig högre utbildning.

Under två dagar samlas representanter från vuxenutbildningar i Sverige, Estland, Nederländerna, Tjeckien och Schweiz för att utbyta erfarenheter och hitta lösningar på hur man ska kunna nå en ganska svåråtkomlig grupp, som ofta har ganska negativa erfarenheter från skolan. Projektet får ekonomiskt stöd av EU och syftet är just att locka nya grupper som inte har gått ut grundskola och gymnasium, och som kanske inte riktigt vågar börja läsa igen.
Men en av de som har vågat ta steget och vidareutbilda sig är Elisabeth Ellström. Efter flera år som metallarbetar läser hon nu sitt andra år på Folkhögskola, och hon har upptäckt nya intressen. När hon har läst in gymnasiet drömmer hon om att utbilda sig till journalist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".