Ständiga avbrott en hälsorisk för småbarnsmammor

Barn som börjar bråka, telefonsamtal som avbryter - den sortens plötsliga störningar i vardagen är en hälsorisk för småbarnsmammor. Det visar en doktorsavhandling från Lunds universitet där Lena-Karin Erlandsson har studerat 100 västsvenska mammors vardagsliv.

Många kvinnor har en komplex vardag, konstaterar Lena-Karin Erlandsson. De tar större ansvar för hem och barn, yrkesarbetar ofta på deltid, och utför 65 procent mer hemarbete än män. Och i den vardagen blir alla sorters oväntade avbrott - både hemma och på jobbet - en hälsorisk.

Ewonne Lind bor i Borås och har två barn. Hon sätter ord på vad den här sortens avbrott kan ge för känslor.
- Ofta är det att man sätter upp ett mål, att nu ska jag göra rent golvet, och så kommer det något och stör. Och det har jag svårt för, det stör mig oerhört.

Enligt Lena-Karin Erlandsson är det viktigaste resultatet av undersökningen att avbrotten inträffar på jobbet, men i lika stor grad hemma. Så när en mamma blir sjukskriven på grund av stress är det nödvändigt att inte bara fokusera på jobbet - utan även på hemmiljön.

Genom att bli medveten om störningarna kan man komma till rätta med dem, genom att försöka ta bort så många störningsmoment som möjligt.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".