Säsong för gräsbränder i Sjuhärad

Nu har säsongen för gräsbränder startat i Sjuhärad. Räddningstjänsten får här rycka ut ett hundratal gånger varje vår, vilket är betydligt mer än i andra delar av Sverige.

Här finns en gammal tradition att elda gräs genom så kallad luntning. Men det finns även andra orsaker till gräsbränderna berättar Anders Vilgotsson, på räddningstjänsten i Borås:
- Ofta slarv och ännu oftare barns lek med tändstickor. Det är en sport häromkring att elda gräs och det är inte riktigt bra, säger han.

Hittills har räddningstjänsten varit ute på ett tiotal bränder och de väntar sig en ökning av antalet gräsbränder i helgen.

Varje dag gör SMHI en brandriskprognos enligt en skala från ett till fem. Vid ett två och tre är det tillåtet att elda. Vid fyra och fem råder allmänt eldningsförbud. Det är på vars och ens ansvar att själv kolla vilken brandrisknivå som gäller. Detta kan man göra genom att gå in på kommunens hemsida, eller genom att ringa till räddningstjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".