borås

Fallfrukt ska bli biogas

Borås Energi och Miljö vill ha fallfrukt som ska omvandlas till biogas. De första kärlen för fallfrukten placerades ut på återvinningscentralerna i fredags och fylldes snabbt. Det berättar Tomas Andersson som är arbetsledare på återvinningscentralerna i Borås.

De två kärlen på Boda återvinningscentral, som mäter 600 liter vardera, är nästan helt fulla av fallfrukt som nu kommer att bli biogas.

Fram till slutet av september hoppas nu Borås Energi och Miljö kunna få in mer fallfrukt från boråsarna.

– Frukt som i stället för att ligga på någons gräsmatta kan användas som bränsle till biogasfordon, säger Fredrik Olsson, ansvarig på försäljningsavdelningen på Borås Miljö och Energi.

Mellan 50 och 100 liter biogas räknar alltså Borås Energi och Miljö med att kunna utvinna per kärl med fallfrukt. Men facit i hand ser man först om cirka 20 dagar då den första omgången genomgått rötningsprocessen på Sobacken.

Och Tomas Andersson, arbetsledare för återvinningscentralerna i Borås, ser flera fördelar med att samla in fallfrukten på det här sättet.

Sofia Boo

sofia.boo@sr.se
033 - 17 75 69

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista