Sjöarna i Sjuhärad mår bättre

För första gången i västsverige har nu en kraftigt försurad sjö återhämtat sig så mycket att den enligt mätningar inte längre är försurad. Det handlar om Lilla Öresjön i Marks kommun.

Lilla Öresjön är en av ett 15-tal sjöar i Västra Götaland som man medvetet har låtit bli att kalka, för att kunna följa deras naturliga återhämtning. Sjöarna har återhämtat sig allt mer, eftersom nedfallet av försurande ämnen i Västsverige har minskat kraftigt sedan början av 90-talet.
De senaste mätningarna visar att Lilla Öresjön är den första sjön i länet som har gått från att vara kraftigt försurad till att visa värden som gör att man kan kalla den icke-sur.
Ph-värdet har ökat och buffringsförmågan, som kan sägas vara vattnets motståndkraft mot försurning, visar för första gången positiva värden. Att utvecklingen gått särskilt fort just i Lilla Öresjön beror enligt kommunbiolog Anna Ek bland annat på en gynnsam omgivning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".