Många söker vård utanför länet

Nästan 300 personer har utnyttjat möjligheten att söka specialistsjukvård utanför Västra Götalandsregionen. Och sjukvårdspolitiker i regionen tror att det här bara är början.
Västra Götaland är den sjukvårdsregion som har minst restriktioner i landet när det gäller att söka specialistvård på andra orter i landet. Det gäller bara för patienten att få klartecken från sin läkare eller mottagning. Främst är det personer som behövt operera knäleder, höftleder och ryggar som har vänt sig till sjukhus på andra håll. Patienterna har framför allt sökt sig till sjukhusen i Stockholm, Skåne och Strängnäs. Folkpartisten Eva Eriksson, som är ordförande för hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götaland, säger att allt fler människor har upptäckt den här möjligheten och att vi kommer att få se en stor ökning av sökande i år. Hittills har patienternas vård utanför Västra Götaland kostat regionen tolv miljoner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista