Strid om kommuners livsmedelsköp

Fem sjuhäradskommuner har hamnat i konflikt med Ica och stoppats av länsrätten för att man brutit mot lagen när man tecknat avtal om livsmedel för 440 miljoner kronor.

Det är Borås, Ulricehamn, Tranemo, Svenljunga och Bollebygd som tänkt sig att köpa livsmedel för 440 miljoner kronor under de fyra närmaste åren. Flera leverantörer har lämnat in offerter, men inte i någon av de största varugrupperna, till exempel kolonialvaror, som omfattar nästan hälften av det totala värdet, har Ica lyckats vinna.
När besluten om vilka företag som skulle få kontrakten blev kända i slutet av mars, överklagade Ica och hävdade att sjuhäradskommunerna varit otydliga i hur pris och kvalitet skulle beräknas. Länsrätten anser att det tyder på att sjuhäradskommunerna har brutit mot lagen om offentlig upphandling och stoppade omedelbart kontrakten.
Det betyder att kommunerna kan stå utan gällande kontrakt om ett par veckor, eftersom de skulle träda i kraft den första maj. Därför har kommunerna skyndat sig att överklaga och deras juridiska ombud, Borås Stads jurist Lars-Olof Danielsson, tillbakavisar Icas kritik. Danielsson menar att villkoren tydligt har framgått av underlaget till upphandlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".