Fornminnen på nätet

Till hösten ska alla fornminnen i Västra Götaland finnas på Internet. Då går det att söka rätt på äldre tiders grav- och boplatser ända från stenåldern och in på 1900-talet.

Men till en början kommer allmänheten inte åt informationen hemifrån, och det beror bland annat på att kartorna som visar var fornlämningarna ligger är dyra att lägga ut på nätet, det säger Sven Rentzhog, chef för kulturdataenheten på statliga riksantikvarieämbetet.
Sven Rentzhog siktar på att hembygsföreningar, privatforskare, markägare och alla andra intresserade ska kunna få ta del av det nya registret direkt i sin hemdator så småningom. Men det finns hinder. Ett av dem är kostnaden för kartor.
Den hembygdsförening eller privatforskare som vill komma åt materialet får tillsvidare ta en omväg via Länsstyrelsen eller Länsmuséet, som har tillgång till forminnena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista