Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Marks kommun vill tvångsansluta fastigheter till avloppsnätet

Marks kommun ska enligt ett förslag öka trycket på fastighetsägare med enskilt avlopp att ansluta sig till det kommunala avloppsnätet.

I miljökontorets förslag konstateras att Skene avloppsreningsverk renar avloppsvatten bättre än enskilda avloppslösningar. Därför är det, enligt förslaget, viktigt att enskilda avlopp ansluts till det kommunala avloppsnätet så snart som möjligt.
För att underlätta och påskynda att fastighetsägare ansluter sig till det kommunala avloppsnätet, föreslås att fastighetsägare skall kontaktas så fort anslutningspunkt till avloppsnätet finns framdragen till fastigheten. Fastighetsägaren skall sedan få tre veckor på sig att anmäla sig för anslutning. Miljökontorets grundprincip är, att om vatten har dragits in i huset på fastigheten, så går avloppsvatten ut och därmed skall fastigheten anslutas.
Det handlar inte om någon frivillig anslutning. Om en fastighetsägare inte skulle vilja ansluta sig, skall miljökontoret enligt förslaget kunna förelägga fastighetsägaren att ändå  ansluta sig.
Om WC finns bör, enligt förslaget, anslutning ske senast inom sex månader. Finns enbart avlopp för bad, disk och tvätt, kan uppskov på två år ges. I år kommer samhällsbyggnadsförvaltningen i Mark att utvidga det kommunala VA-nätet dels i Hyssna, dels i fritidshusområdet Övre Krok. 
Miljökontoret konstaterar att det framöver kommer att bli aktuellt med ytterligare utvidgning, eftersom allt fler fritidshusområden genomgår en förändring till åretruntboenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".