Polisens diciplinärenden preskiberas

Ett stort antal diciplinärenden, som gäller poliser misstänkta för att ha begått allvarliga fel i tjänsten, har preskriberats vid polismyndigheten i Västra Götaland.

Disciplinärenden inom polisen ska vara avslutade inom två år annars avskrivs de. Sedan januari 2002 har minst 26 diciplinärenden vid polismyndigheten i Västra Götaland blivit liggande så länge att de inte längre är aktuella därmed slipper de misstänkta poliserna möjliga påföljder som löneavdrag eller avsked.
En kartläggning som Ekot gjort visar dessutom att ytterligare 100 diciplinfall har preskriberats vid polismyndigheten i Västra Götaland. I dom ärendena har det visserligen funnits lagliga hinder för att inleda ett diciplinförfarande, men det har länspolismästaren kunnat konstaterat först efter att ärendena preskriberats.
För ett år sedan gjorde tjänstemän från justieombudsmannen, JO, en inspektion av diciplinenheten, som är den avdelning som utreder polisers brott och tjästeföreseelser i Västra Götaland. JO’s inspektion resulterade i allvarlig kritik. Bland annat för att handläggningstiderna var allt för långa och för att man hade hittat ett tiotal diciplinärenden i diariet som borde ha avslutats eftersom dom var preskriberade.
Christer Jerlebo, chef för diciplinenheten, säger att en av förklaringarna till att 126 ärenden preskriberats beror på man haft mycket att göra efter EU-kravallerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".