Agamemnon dålig affär för Borås

Äldreboendet Agamemnon har varit en dålig affär för Borås kommun. Beslutet att låta ett privat byggbolag bygga äldreboendet fattades av en borgerlig majoritet. Nu vill dagens borgerliga majoritet i Borås köpa tillbaka Agamemnon.

För tio år sedan beslöt en borgerlig majoritet att låta privata Wäst-Bygg bygga Agamemnon intill Folkets Hus. Kommunen skulle sedan hyra byggnaden i ett 25-årigt avtal, med en frikostig årlig uppräkning av hyran. Första året var hyran 3,8 miljoner kronor och politikern Björn Wahllöf uppskattade att Borås på tio år skulle få betala 60 miljoner i hyra. De 15 år som återstår av kontraktet skulle i så fall kanske vara värda över 100 miljoner.
Wäst-Bygg fick köpa tomten för två miljoner och lade ytterligare något tiotal miljoner på byggnaden. Sedan dess har Borås skattebetalare betalat tiotals miljoner till Wäst-Bygg och gjort Agamemnon till företagets guldägg.
Trots talrika försök från kommunen har Wäst-Bygg aldrig velat sälja, förrän nu. Men Wäst-Bygg säljer till ett norsktägt företag och nu vill kommunen ta upp förhandlingar med den nye ägaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".