Socialtjänsten kritiseras

Socialtjänsten i Borås kritiseras. Kritiken handlar om en man i 45-årsåldern från Borås, som har tappat förtroendet för sin socialsekreterare. Trots att mannen flera gånger har bett om att få byta handläggare, blir han kallad till nya möten med personen som han inte orkar träffa.

Mannen själv tycker att det stämmer dåligt med socialtjänstlagen, som stadgar att socialtjänsten ska bygga på respekt för människornas integritet. Mannen vill inte framträda med sitt riktiga namn, så vi kallar honom Erik Johansson.
Han hamnade på socialen efter ett försök att starta ett eget företag som inte gick hem. Efter det följde en långvarig sjukskrivning på grund av en ryggskada, och nu arbetslöshet. Men eftersom Erik Johansson inte har rätt till a-kassa var enda utvägen tillslut att vända sig till socialentjänsten.
Steg för steg har Erik Johansson under de senaste månaderna fullständigt tappat förtroendet för sin socialsekreterare. Till exempel berättar han att socialen först betalade hans hyra direkt till hyresvärden utan att han fick veta det. Och sen blev han uppmanad att bevisa att samma hyra var betald.
Erik Johansson har flera gånger bett om att få byta socialsekreterare, men istället blir han kallad till nya möten för att reda ut missförstånd. Det är den normala gången enligt Gerd ström som är verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i Göta kommundel. Men hon säger också att Erik Johansson snart kommer att få byta handläggare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".