Wäst-Bygg försvarar Agamemnonkontrakt

Borås har på mindre än nio år betalt 56 miljoner i hyra för äldreboendet Agamemnon. Kommunens sämsta affär under nittiotalet, har socialdemokraterna kallat hyreskontraktet. Men det tycker inte Agamemnons ägare, Wäst-Byggs Gunnar Ivarson.

Wäst-Bygg fick bygga äldreboendet Agamemnon med 70 vårdplatser i kamp med kommunens eget bostadsbolag AB Bostäder. Wäst-Bygg var dyrare men hade högre standard.
Wäst-Bygg köpte tomten för två miljoner och lade ytterligare ett 50-tal miljoner i byggkostnad. Med dåtidens höga räntor blev hyran hög och dåvarande oppositionspolitikern Björn Wahllöf räknade ut att hyran skulle bli i genomsnitt sex miljoner om året fram till idag. Kommunen försökte komma undan genom att köpa Agamemnon med Gunnar Ivarson sa nej.
Nu visar det sig alltså att hyran blev ännu högre än sex miljoner om året, trots att Wäst-Bygg gått med på en frivillig hyressänkning under tiden. Men Gunnar Ivarsson tycker inte att hyran varit för hög.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista