Hårda sparkrav för barnomsorgen i Mark

Omfattande besparingar hotar skolan och barnomsorgen i Marks kommun under de närmaste åren. Redan nästa år sparas sex och en halv miljon kronor bort från budgeten. Det slår hårt mot både läroböcker, dagis, skolmat, fritids och en rad andra områden.

Totalt sparar man två miljoner på skolmaten, mindre städning på alla skolor, ingen ny mastal för Örbyeleverna, fritids i Tostared läggs ned och mindre resurser till svenska för invandrare samtidigt som administrationen får spara en dryg halv miljon. Totalt är det tretton områden som det ska sparas på. Om något år ska dessutom nio lärartjänster bort, men redan nästa år kan kan det bli fler eftersom man vill ha extra pengar för att bland annat klara av en utbyggnad av barnosorgen i Fritsla. De två miljoner som behövs där är det inte säkert att man får av kommunledningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".