Svenska röntgenbilder ska bedömas i Spanien

Snart kommer röntgenbilder från Borås lasarett att undersökas av läkare 260 mil bort, i spanska Barcelona. I dagarna har ett nytt datoriserat röntgensystem tagits i bruk i Borås, där alla röntgenbilder lagras digitalt, och därmed är det också lätt att skicka bilderna över stora avstånd.

Med det nya digitala röntgensystemet på Borås lasarett ligger röntgenbilder och kommentarerna till dem bara ett par musklick bort. Förhoppningen är att man på det här sättet ska kunna minska väntetiderna från röntgenundersökningen till att patienten får svar. Man slipper framkallning och hantering av filmer och papper, och man slipper springa runt i korridorerna för att få reda på var en viss röntgenbild finns.
Borta är därmed scenen där läkaren hänger upp svartvita röntgenbilder på ett ljusskåp för att titta på dem. Istället ploppar bilderna upp en efter en på datorskärmen och man bläddrar enkelt mellan dem. Patienten kan till och med få med sig dem hem på en cd-skiva. Alla bilder ligger lagrade i ett stort digitalt arkiv, som direkt kan nås från olika delar av sjukhuset.
Och nu finns det alltså planer på att under sommaren även börja skicka bilder digitalt till läkare i Barcelona för att minska arbetsbördan för de egna läkarna. Redan förra sommaren testades metoden i mindre skala och Lars Lindsköld var då nöjd med resultatet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista