Boråsrestaurang erbjöd svartjobb

Skulle du kunna tänka dig att jobba svart?
Den frågan fick 19-åriga Lisa när hon sökte jobb som servitris på en restaurang i centrala Borås. Och det här är inget som förvånar Ekobrottsmyndigheten i Borås.

Lisa, som egentligen heter något annat, svarade på en annons om ett servitrisjobb, som hon hittade på arbetsförmedlingens hemsida. Hon fick komma på anställningsintervju, och det var när arbetsgivaren började fråga om hon kunde jobba heltid, som frågan om svartjobb dök upp. Lisa fick uppfattningen att en del av lönen skulle betalas ut vitt, och att resten var svart, och att det här var utbrett också bland övrig personal på restaurangen. Men Lisa tackade nej, och fick inte jobbet. 
På Ekobrotssmyndigheten i Borås är man inte särskilt förvånad över att det förekommer erbjudande om svartjobb inom restaurangbranschen. Ove Jäverfelt är vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten i Borås och han säger att restaurang- och byggbranschen är två typiska branscher där svartjobb är vanligt.
Radio Sjuhärad har pratat med arbetsgivaren där Lisa sökte jobb, och han säger att restaurangen inte erbjuder svartjobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".