LRF kritiserar förslag om fördelning av EU:stöd

Jordbrukspolitiken måste se till helheten och inte bara gynna vissa områden. Det säger Bengt Fagersson, ordförande för LRF Sjuhärad, med anledning av att miljöpartiet och vänsterpartiet förhandlar med regeringen om en omställning av EU:s jordbruksstöd till Sverige, som bland annat innebär att jordbruk med mindre avkastning kan få mer stöd.

Regeringens samarbetspartier har hittills inte haft så mycket att säga till om när det gäller EU:s jordbruksstöd, men under helgen har intensiva förhandlingar pågått.
Bland annat vill miljöpartiet och vänsterpartiet göra förändringar i fördelningen av EU:stödet, något som har mött hård kritik från LRF.
Bengt Fagersson är ordförande för LRF Sjuhärad och enligt honom kan en konsekvens av samarbetspartiernas förslag bli att svenska jordbrukare tappar konkurrenskraft mot övriga Europa. Och det här slår hårt mot spannmålsodlingen i vissa bygder. Fagersson menar att även om förslaget kan innebära att Sjuhäradsbygden kan få mer stöd så måste LRF verka för förslag som gynnar alla medlemmar, och inte enbart vissa områden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".