Tuffa sparbeslut väntar i Svenljunga

Kommunstyrelsen i Svenljunga sammanträder under eftermiddagen (måndag), och det är inga roliga beslut som ska fattas. Minskade skatteintäkter innebär att mellan 10 och 12 miljoner kronor ska sparas in i år på olika verksamheter inom kommunen.

Anledningen till den ansträngda ekonomin är minskade skatteintäckter bland annat till följd av att arbetslösheten stiger.

De borgerliga politikerna, med kommunstyrelsens ordförande Thomas Mellqvist (c) i spetsen, har lämnat in sin lista på förslag över åtgärder för att spara pengar. Bland förslagen finns till exemepel att man ska minska antalet tillagningskök i kommunen. Biblioteket i centralorten ska minska sina öppettider, dessutom ska man minska på personalen, detta för att kunna behålla fritidsgården i Svenljunga. Och den kommunala musikskolan ska genom höjda elevavgifter täcka sina egna kostnader.

Men Gunnar Andersson (s), vice ordförande i kommunstyrelsen kritiserar förslagen. Socialdemokraterna har i stället föreslagit en höjning av skatten med 30 öre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista