Facket varnar för svartjobb

Den som jobbar svart tar stora risker, säger Stig Karlsson på Hotell- och restaurangfacket i Borås. Radio Sjuhärad har tidigare berättat om det utbredda svartarbetet framförallt inom restaurangbranschen. Men Stig Karlsson varnar de som söker arbete för följderna om man accepterar svartjobb.

Den som jobbar svart omfattas oftast inte av någon arbetsplatsförsäkring, och eftersom det i regel inte förekommer något anställningsbevis vid svartjobb kan det vara svårt att bevisa att man har arbetserfarenhet när det är dags att byta jobb. Dessutom kan det bli besvärligt att hyra lägenhet, eller få låna pengar på banken eftersom det inte finns någon anställning.
Stig Karlsson, på Hotell- och restaurangfacket i Borås säger att det inte bara är restaurangbranschen som har problem med svartjobb. Även transport- fastighet- städ och byggbranschen är enligt Stig Karlsson ökända för att erbjuda svarjobb.
Tidigare har Moderata ungdomsförbundet, MUF i Stockholm anklagats för att på sin sommarjobbssida på Internet ha uppmanat ungdomar som söker sommarjobb att inte komma med fackliga krav, något som Stig Karlsson kritiserar.
-Det är ju cyniskt. Varför ska man inte ha semesterersättning bara för att man är ung?