Riksdagsledamöter oroas av ökande alkoholkonsumtion

”Den svenska alkoholpolitiken är satt ur spel.” Det säger riksdagsledamoten Bernt Ekholm från Skene. Och flera av riksdagsledmöterna från Sjuhärad är bekymrade över den allt större alkolholkonsumtionen i Sverige.

Mycket har hänt sedan Sverige sa ja till EU för tio år sedan. Vi omringas nu av länder som mer eller mindre tävlar om att sälja billig alkohol - och det går att ta in nästan hur mycket som helst.

- Inget parti har förutsett att det skulle bli så här, säger Claes Västerteg, centerriksdagsman från Kinna.

Han tror att drickandet i Sverige kommer att försämra folkhälsan framöver, och hoppas på höjda miniminivåer för alkoholskatten i hela EU.

Den linjen är också socialdemokraten Sonja Fransson från Svenljunga inne på. Hon är allvarligt bekymrad över att alkoholen i EU inte ses som en social fråga utan bara om att sälja och köpa, som vilken produkt som helst.

Hennes partikamrat Bernt Ekholm från Skene är uppgiven:

- Den svenska alkoholpolitiken är satt ur spel”, säger han och gör sig inga illusioner om att Sverige ska kunna påverka resten av EU särskilt mycket.

Han räknar med ökade sjukvårdskostnader i spåren av alkoholen så småningom, och vill ha en hög skatt i Sverige så länge som möjligt.

Moderaten Ulf Sjösten från Borås tycker tvärtom att den svenska alkoholskatten är för hög och borde ligga på samma nivå som våra grannländer - men inte lägre. Han vill behålla försäljningen i Sverige, inte minst för att det ger staten skatteinkomster.

Folkpartisten Anne-Marie Ekström tror att Sverige så småningom tvingas göra alkoholen billigare för att behålla försäljningen inom våra egna gränser, och hoppas att folk inte köper lika mycket då som när man packar bilen full utomlands.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".