Situationen kritisk för utvisningshotad kvinna

Situationen blir allt mer kritisk för den utvisningshotade ryska trebarnsmamman i Tranemo som vi berättade om i Radio Sjuhärad i  slutet av förra året. Kvinnan är nu intagen på psykiatriska kliniken i Borås.

Kvinnan har den senaste tiden mordhotats av släktingar i sitt hemland och i måndags avslog utlänningsnämnden kvinnans begäran om att få avvisningen av henne och hennes familj uppskjuten. Det betyder att hon och hennes barn när som helst kan skickas tillbaka till Dagestan i Ryssland.

Leif Nilsen, som driver ett familjehem i Sjötofta, har engagerat sig i familjens situation:

- Kvinnan är djupt deprimerad och det finns en självmordsrisk som lurar runt hörnet hela tiden, säger han.

När Radio Sjuhärad träffade kvinnan i december satt hon med ett nyfött barn i en lägenhet i Tranemo och väntade på besked om hon skulle få stanna i landet. Hennes man hade precis lämnat henne. Familjen hade då varit i Sverige i knappt två år. Hit kom hon från Dagestan där familjen jagats av maffian, efter att hennes man som var polis hade satt dit en maffiamedlem. De fångades, mannen misshandlades och kvinnan själv våldtogs inför ögonen på sin då 4-årige pojke.

Nu har hon fått tre avslag på asylansökan och nyligen lämnades en fjärde ansökan in till utlänningsnämnden. I den framförs att kvinnan nu har mordhotats av sin egen familj i Dagestan, och att det samt hennes och barnens hälsotillstånd är viktiga skäl till att hon bör få stanna i Sverige.

- För mig är det helt obegripbart att man inte kan se de humanitära skälen i det här fallet, säger Leif Nilsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".