Ny kritik mot äldreboendet Ryttershov i Ulricehamn

Ny kritik riktas mot äldreboendet Ryttershov i Ulricehamns kommun. Bemanningen är för låg och det råder brist på aktiviteter och samvaro för de äldre. Det anser länsstyrelsen som har besökt äldreboendet, som för bara ett par månader sedan fick hårda krav från arbetsmiljöverket på sig.

En myndighet som ofta haft med äldreboendet Ryttershov att göra är arbetsmiljöverket, som upprepade gånger uppmärksammat kommunen på bristerna i äldreboendets lokaler. Och detta har resulterat i att äldreboendet ska byggas om i år - och om det inte blir klart till årsskiftet riskerar kommunen att få böta 150.000 kronor i månaden tills alla fel är åtgärdade. Kommunalrådet Bengt Johansson har dock tidigare sagt i Radio Sjuhärad att han tror att ombyggnaden blir klar i tid.
Men nu har äldreboendet fått ny kritik från annat håll. Den här gången är det länsstyrelsen som har granskat verksamheten. Visst finns det mycket som fungerar bra på Ryttershov och personalen gör i stort sett ett bra jobb, enligt länsstyrelsen.
Men samtidigt har det kommit fram att bemanningen ibland kan vara otillräcklig och att de boende inte aktiveras och stimuleras tillräckligt.
Detta är synpunkter från några av de boende eller deras anhöriga och som länsstyrelsen tagit fasta på i sin kritik. Men länsstyrelsen undviker ändå att formulera kritiken till några knivskarpa krav på förändringar, utan begränsar sig till att bristerna måste uppmärksammas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".