Slitet däck på ambulans i dödsolycka

Den ambulans som för en månad sedan var inblandad i en dödsolycka norr om Ulricehamn hade ett slitet däck. Det visar den tekniska undersökningen efter olyckan. Polisen kommer nu att överlämna ärendet till åklagare.

Vid olyckan dödades två män i en mötande bil när ambulansen fick sladd. Men enligt Ulf Lindskog, vd för Ulfab-gruppen, som driver ambulansverksamheten i Ulricehamn, upplevde föraren av ambulansen att det var något annat fel med ambulansen som orsakade olyckan:

- Han upplever att något har hänt med bilen som gjorde den helt okontrollerbar. Normalt sett skulle antislirsystemet ha kompenserat sladden som ambulansen fick, men det hände alltså inte någonting, säger Ulf Lindskog.

Enligt de första uppgifterna till Radio Sjuhärad efter olyckan, rådde det halka vid olyckstillfället. Enligt lagen krävs vid vinterväglag ett mönsterdjup på däcken på 3 millimeter - det slitna bakdäcket hade ett mönsterdjup på bara 1,8 millimeter. Enligt Ulf Lindskog kände personalen till att däcket var slitet, och ett nytt däck var beställt. Ulf Lindskog menar att det nu får bli åklagarens sak att utreda huruvida det rådde vinterväglag vid olyckstillfället eller inte. Men han menar också att finns anledning att kritisera den bedömning som personalen gjorde att köra med ambulansen trots det slitna däcket:

- Med facit i hand är det givetvis så. Olyckan fick ju katastrofala följder, och det är klart att all personal mår dåligt, eftersom det finns en risk att det här slitna däcket var orsaken.

Ulf Lindskog hoppas nu att åklagarens utredning så småningom ska bringa klarhet i vad som orsakade olyckan.

- Jag hoppas innerligt att det är något annat som är orsaken, både för anhöriga och för inblandad personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".