1 av 2
Marks kommun ska undersöka om det går att få pengarna tillbaka. Foto: Joel Wendle
2 av 2
Haleh Lindqvist, ny kommunchef i Mark. Foto: Jesper Ingevaldsson
MARK

Kräver pengarna tillbaka?

Marks kommun ska försöka få tillbaka pengar från Skanska, sedan det kommit fram att Skanska använt billigare kinesisk sten vid ombyggnaden av kommunhusets entré, trots att kommunen beställt granit från Bohuslän. Det säger kommunchefen Haleh Lindqvist. Skanska vill inte kommentera saken.

Som Radio Sjuhärad berättat tidigare har tjänstemän på teknik- och servicekontoret vetat om och godkänt att Skanska använde kinesisk marksten istället för Bohussten, som avtalet säger att det ska vara.

Men enligt kommunchef Haleh Lindqvist har informationen om kinastenen aldrig nått kommunledningen, och Haleh Lindqvist menar därför att det är tveksamt om de tjänstemän på kommunen som godkänt att Skanska använde sten från Kina verkligen hade mandat att göra det.

Kommunchefen i Mark, Haleh Lindqvist, har nu anlitat en jurist för att utreda vad som har hänt och om kommunen kan få tillbaka pengar från Skanska.

För några år sedan avslöjade Sveriges Radios program Kaliber att stenarbetare i Kina riskerar sin hälsa på grund av dåliga arbetsförhållanden. Också ur den aspekten är Haleh Lindqvist kritisk mot tjänstemännen på kommunen som godkänt stenen från Kina.

Skanska vill i nuläget inte kommentera möjligheterna för Marks kommun att få tillbaka några pengar för att Skanska använt kinesiska markstenen vid ombyggnationen av kommunhusets entré, i stället för granit från Bohuslän.

Skanskas distriktschef Tomas Johansson säger att han ännu inte hört något från Marks kommun och därför inte vill kommentera ärendet närmare. Men han säger i alla fall att i normalfallet så ska priset regleras när en leverantör gör ett materialbyte.

Tidigare publiceringar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".