Privat sponsring allt vanligare inom skolan i Borås

Allt mer privata pengar bekostar Borås Stads kommunala verksamhet, framför allt skolan. Privata företag sponsrar exempelvis idrottsundervisningen på Bäckängsgymnasiet med material och redskap.

På Bäckängsgymnasiet har idrottslärarna använt sponsorer i nära sju år, och under den tiden har man fått in över 100 000 kronor, som har använts till att köpa olika redskap, som motionscyklar och pulsmätare. Dyra saker som inte ryms i den tilldelade budgeten. Bengt Fredenlund är idrottslärare på Bäckängsgymnasiet:

- Vi har dåliga lokaler tyvärr, och tack vare de här pengarna kan vi göra en markant standardhöjning av vårt ämne idrott och hälsa.

När Bengt Fredenlund jobbar har han på sig en tröja som är tryckt med företagens logotype. Just nu är det bland annat ett försäkringsbolag, ett café och en klädaffär som står som sponsorer. Och den här reklamtröjan är den enda motprestation som sponsorerna får. Men det finns företag som Bengt inte skulle välja som sponsorer.

- Det är sådana företag som strider mot det vi försöker lära eleverna, till exempel snabbmatskedjor, säger han.

Eivor Sülla är gymnasiechef på Bäckängsgymnasiet. Hon ser inget problem med att privata företag sponsrar skolan med material.

- Det är ju väldigt lite, det är reklam på tröjorna, för övrigt slår vi inte upp företagen och gör reklam för dem, säger Eivor Sülla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".