1 av 2
Borås museums chef Curry Heimann framför den oskattbara Ramnakyrkan. Foto: jenny Hellström/SR Sjuhärad.
2 av 2
Ett annat av trähusen i Ramnaparken. Foto: SR Sjuhärad.
Borås

Kultur ska skyddas från brand

En anlagd brand i Ramnaparken i somras blev en väckarklocka för Borås Museum. Nu ska man se över brandskyddet på de kulturhistoriskt viktiga byggnaderna, och framförallt proriteras Ramnakyrkan.

I somras tände någon eld på en av de gamla byggnaderna i Ramnaparken i Borås.
Byggnaden har lagats provisoriskt, men att återställa den helt blir svårt.

Händelsen blev en väckarklocka för de ansvariga: en större brand i till exempel Ramnakyrkan skulle vara förödande, och nu ska brandskyddet ses över.

– Vi vill självklart ha det bästa tänkbara, för den här kyrkan är verkligen en pärla från 1690-talet. Med tanke på det som skedde i somras får vi titta över detta igen, och man får hela tiden försöka uppdatera det, säger chefen för Borås Museum Curry Heimann.

Utomhusmuseet i Ramnaparken började anläggas i början av 1900-talet. I dag består parken av dryga tiotalet byggnader som flyttats hit från olika delar av Sjuhärad, samtliga har ett stort kulturhistoriskt värde.

Trots det skyddas byggnaderna idag bara av ett enklare brandskydd, i form av brandvarnare.

Med tanke på att parken är tillgänglig dygnet runt, och den mindre branden i somras i färskt minne, kan det nu bli aktuellt att se över brandskyddet.
Problemet är kostnaden. Bra teknik finns, till exempel sprinklers som skapar ånga, men den är dyr.

– Skulle vi göra det på alla byggnaderna är det en jättekostnad. Kyrkan framförallt är högsta prioritet.

En brand i Ramnakyrkan förödande, inte bara med tanke på byggnaden utan också när det gäller de värdefulla föremål som förvaras där.

– Träskulpturer som är oerhört värdefulla (och oersättliga). En brand skulle vara en katastrof. det får inte hända, säger Curry Heimann - chef för Borås Museum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".