Owe Eglinger visste, hävdar nu fostermamman. Foto: SR Sjuhärad.
Socialskandalen i Mark

Eglinger fick flera varningssignaler

Socialnämndens ordförande i Mark, Owe Eglinger, hade fått mängder med varningssignaler att socialtjänsten hade stora brister! Flera gånger kontaktade fostermamman honom, fallet som sedan resulterade i att socialtjänsten i Mark fick svidande kritik från Socialstyrelsen.

I förra veckan fick socialtjänsten i Mark massiv kritik av Socialstyrelsen för allvarliga brister i handläggningen av ärenden som rör barn och ungdomar.

Socialnämndens ordförande, Owe Eglinger (S), har försvarat sig med att han inte haft tillräcklig information.

Ove Eglinger har vid upprepade tillfällen, fått information om bristerna - både muntligt och skriftligt - och det från flera håll.

Trots detta gjorde han inga egna eller nogrannare undersökningar av hur det fungerade på kontoret.  

Så här säger den fostermamma vars fall med omhändertagna barn var ursprunget till Socialstyrelsens granskning.

– Owe har fått flera brev från mig, han  har också fått samtal och det är andra än mig som ringt honom. Det stämmer inte att han inte vetat, säger fostermamman vars fall rullade upp hela skandalen.

 Nyheterna har sökt Owe Eglinger som är på semester i Thailand just nu, men inte lyckats nå honom.

Förutom fallet med fostermamman riktade Socialstyrelsen alltså mycket hård kritik mot socialförvaltningen i Mark, både när det gäller specifika fall och i allmänhet. Socialnämndens ordförande, Ove Eglinger, har hela tiden försvarat sin förvaltning - i förra veckan hävdade han att han inte fått information, alternativt fått felaktig information.

Enligt fostermamman stämmer inte det. Hon har vid flera tillfällen kontaktat Eglinger och informerat om hur det gått till i hennes fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".