Borås

Indonesisk svamp för torra blöjor

På Högskolan i Borås kan man ha hittat lösningen på framtidens miljösmarta blöjor och bindor.

Ett fyra år långt forskningsprojekt har resulterat i en ny upptäckt av så kallade superabsorbenter - spunna genom en lång process av Indonesisk svamp, som dels är nedbrytbara med också kan lagra både mer urin och blod.

På fredag presenterar doktoranden Akram Zamani sin forskning vid Chalmers i Göteborg som hon haft en samarbete med under sin tid på Högskolan i Borås.

I en liten plastlåda ligger något som ser ut som lätta snöflingor - bara Akaram öppnar den lilla lådan flyger dom ut.
Resultatet av fyra års forskning - ett pulver som suger upp vätska - och som används i blöjor, bindor, trosskydd och näsdukar. Men den slutprodukt Akaram nu presenterar har även förmågan, till skillnad från det som används idag, att suga extremet mycket vätska i förhållande till mängden pulver.

Man kan även använda blöjan eller bindan längre efter som lukter och bakterietillväxt stängs ute. Dessutom är det biologisk nedbrytbart bättrar Akram Zamani. På fredag presenterar hon sin forskning på Chalmers i Göteborg, hon har haft en del av forskningen förlagd där men har i huvudsak jobbat från Högskolan i Borås. Och redan nu finns det företag som är intresserade av vad som kan komma att bli framtidens nya superabsorbent.