Känd nationalsocialist inför rätta för hets mot folkgrupp

Den tidigare så kallade propagandachefen inom nazistorganisationen Nationalsocialistisk front, Björn Björkkvist, ställdes i dag inför rätta i Hovrätten. En oenig tingsrätt friade Björn Björkkvist för hets mot folkgrupp, men åklagaren överklagade domen till Hovrätten.

Vid tingsrättsförhandlingen fanns en rad motaktivister på plats, idag var det betydligt tommare i bänkraderna. Fyra kamrater till Björn Björkkvist och några civilpoliser.

Rättegången gäller ett möte i Borås vid Stora torget 2002 där Björkkvist höll ett tal för ett 30-tal demonstranter. Han sa bland annat: ”Idag råder kaos, idag drar invandrargängen runt på gatorna och rånar våra svenska ungdomar, våldtar våra svenska kvinnor och ingen reagerar.”

Frågan är om detta är hets mot folkgrupp eller inte. Vice chefsåklagare Bo Lindgren hävdar att det är det, men Björkkvists advokat Björn Lindmar håller inte med.

Dom i målet faller den 17 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista