BORÅS

Oklart hur Borås ska styras

Partiet Vägvalet i Borås kommer att inleda samtal med de röd-gröna. Det beslutades på ett styrelsemöte i går. Men Kristdemokraterna stannar kvar i alliansen och det är fortfarande oklart hur kommunen skall styras.

Vägvalet, som i valet fick ett mandat i fullmäktige, kommer att samtala med socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet om ett samarbete den kommande mandatperioden.

Enligt Vägvalets Olle Hermansson får man bäst gehör för partiets politik i ett samarbete med de röd-gröna.

De röd-gröna och Vägvalet har tillsammans 35 mandat i fullmäktige, den borgerliga alliansen 32.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har haft förhoppningar att även locka över Kristdemokraterna, men på ett styrelsemöte i går kväll beslutade Kristdemokraterna att inte lämna den borgerliga alliansen.

Det betyder att det fortfarande är oklart hur Borås skall. styras då Sverigedemokraterna med sina 6 mandat blir vågmästare.

Sverigedemokraterna (SD) kan bli tungan på maktvågen i minst 36 svenska kommuner och avgöra omröstningarna i ett stort antal fullmäktige. Ledande politiker i över hälften av dessa kommuner är redo för minoritetsstyre, skriver Dagens Samhälle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".