Socialchef Magnus Andersson. Foto: Pär Sandin/SR Sjuhärad.
Mark

Hårt jobb väntar på Socialen

Efter den hårda kritiken från Socialstyrelsen byter nu socialkontoret i Mark handläggare i flera känsliga ärenden. Nu väntar ett hårt jobb för de som blir kvar i organisationen, och nu kommer krav på personalförstärkningar.

Förutom att Socialföravaltningen ska utredas den närmaste tiden med intervjuer av de anställda, ska man gå igenom alla ärenden som rör barn och ge ett uttömmande svar till Socialstyrelsen efter den svidande kritiken man fått.

Det innebär ett stort och hårt jobb för individ och familjeeneheten som kräver att man sätter in extraresurser.

– Vi kommer att leta efter rutinerade handläggare, så kallade seniorhandläggare - pensionerade personer men som kan rycka in och arbeta extra, säger socialchefen Magnus Andersson som nu tar på sig chefsskapet för Individ och familjemsorgen.

Han utesluter inte heller att kontoret kan tvingas ta in personer via bemanningsföretag.

Flera av ärenden kommer nu också att byta handläggare. Det fall som blev upprinnelsen till att alla de skandalösa avslöjanden som Socialstyrelsen gjorde hör till dessa. Där fråntogs en fosterfamilj plötsligt och utan förvarning sina två små fosterbarn.

– Det fallet hör till de ärenden där vi nu byter handläggare. Det gör att komplicerade fall kan få nya ögon, och fall där låsningar uppstått kan komma vidare, säger Magnus Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".