Finansinspektionens nya regler höjer kontantinsatsen. Foto: Scanpix.
BOSTAD

Ingen rusch inför lånändring

Från och med idag gäller nya och hårdare regler för den som vill låna pengar till ett bostadsköp - 15 procent av kostnaden måste numera betalas kontant. Höjningen verkar dock tas med jämnmod av både kunder och banker.

Finansinspektionen har nu fastställt nya regler om hur stor del av ett bostadsköp som ska betalas kontant. Sedan idag är det 15 procent som gäller.

På Svensk fastighetsförmedling i Borås trodde man trycket på bostadsmarknaden skulle öka innan regeländringen, men så blev inte fallet.

– Det har varit ganska lite frågor och kommentarer om detta. Det är egentligen ingen jättegrej eftersom bankerna haft restriktioner förut med. Det kan ju givetvis innebära att vissa objekt får färre spekulanter, säger Peter karlsson som är mäklare på Svensk fastighetsförmedling.

Inte heller bankerna har märkt av något hårde tryck från låntagarna.

På exempelvis Swedbank Sjuhärad kommer man inte att vara särskilt hårda med att hålla 15-procentsspärren.
Att det skulle handla om konkurrens bankerna emellan vill Kreditchefen för Swedbank Sjuhärad, Göran Sundelius, inte hålla med om.

– Vi har en generell regel om 10 procent i kontantinsats som vi håller fast vid. Jag tror inte detta kommer påverka våra kunder i någon större utsträckning.

Handlar detta om konkurrens mellan bankerna?

– Vi kommer aldrig konkurrera på ett sådant sätt att vi äventyrar våra kunders möjligheter att betala tillbaka sina krediter eller ta på sig ett för dyrt boende, det kommer vi inte göra, säger Göran Sundelius på Swedbank Sjuhärad.

Annsofie Andersson
annsofie.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".