Deltidsarbetslös inte rätt till dagisplats varje dag

Sedan Merete Danielsson i Fristad blev arbetslöshet och började timvikariera, får treårige sonen Mikael inte gå på dagis de dagar Merete inte har arbete. Hade Merete istället varit arbetslös på heltid hade Mikael däremot fått vara på dagis varje dag.

Merete Danielsson har svårt att förstå hur man resonerar på Fristad kommundel. Sedan några veckor går hon dels på a-kassa och har dels ett timvikariat på Borås lasarett. Hade hon varit heltidsarbetslös hade Mikael haft rätt till dagis tre timmar om dagen, totalt 15 timmar i veckan. Men eftersom hon nu arbetar vissa dagar, hittills inte särskilt mycket, räknar kommundelen henne som deltidsarbetande. Och eftersom hennes arbetstider är oregelbundna, blir också Mikaels dagistider oregelbundna.

- Barnen ska ju få en social omsorg, det är ju det det handlar om. Och det är konstigt att jag ska behöva betala för 15 timmar, när jag inte får utnyttja de timmarna, säger Merete Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista