Åtal mot filmad misshandel på skola

Idag kom åtalet av en misshandel på Gullhögsskolan i Vårgårda för snart två månader sedan. Det anmärkningsvärda med misshandeln, förutom att den skedde på en skola, är att misshandeln filmades.

Den 1 mars i år misshandlades en elev på Gullhögsskolan, på själva skolan. Det var enligt åtalet en skolkamrat, en pojke på 15 år, som slog ett kraftigt knytnävsslag i ansiktet. Den misshandlade pojken fick förutom skadan i ansiktet även hjärnskakning när han föll och slog i en betongvägg efter slaget. Han fördes till sjukhus direkt.
Men det mest anmärkningsvärda i misshandeln är att en tredje pojke, även han 15 år gammal, filmade det hela. Filmen visades sedan upp av misshandlaren och filmaren för offrets kamrater. Något som pekar på att misshandeln kan ha planerats av de två 15-åringarna.
Åklagaren ser just filmningen som allvarlig och har förutom åtalet för misshandel valt att åtala för ofredande. De två pojkarna har erkänt att filmning utförts och att filmen sedan visats upp för andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista