BORÅS/BOSNIEN

Bosnier i Borås går till val

Idag är det val i Bosnien. Det är det sjätte i ordningen efter kriget som pågick 1992 till 1995. Bosnierna är en stor invandrargrupp i Borås. Landet lider av svårigheter och har en splittrad befolkning. Zajko Hanic är ordförande för bosniska föreningen i Borås och han tror inte att dagens val kommer förändra något i Bosnien

– Valet kommer inte flörbättra något i Bosnien, säger Zajko Hanic som är ordförande för bosniska föreningen i Borås.

Samma sak innebär att Bosnien-Herzegovina kommer fortsätta vara splittrat. Det politiska systemet i landet är krångligt och i dagens val ska ett trehövdat presidentråd tillsättas på nationell nivå, därtill ska ledare väljas i den muslimsk-kroatiska delen av landet och även i den serbiska delen.

Kritiker menar att landet slitits isär alltmer sedan förra valet 2006, olika nationalistiska grupper drar åt olika håll och ett samarbete är långt borta. Något som Zajko Hanic ordförande i bosniska föreningen i Borås håller med om.

Bosnierna är en stor invandrargrupp i Borås och bosnier i Borås och Sverige har inte samma problem med motsättningar som i det gamla hemlandet. I Sverige är däremot situationen en annan säger Zajko Hanic, här kommer de olika grupperna väl överens.

– Om vi bara inte är i Bosnien så går det bra, säger Zaiko Hanic.

Erik Bergström
news.sjuharad@sr.se