SÖDRA ÄLVSBORGS SJUKHUS

Skrevs ut trots självmordsförsök

En överläkare på en av de slutna psykiatriska avdelningarna på SÄS i Borås får nu stark kritik. Tre kvinnor i 20-årsåldern som varit inlagda för självskadebeteenden och självmordstankar skrevs ut samma dag som en läkaren tillträdde. Detta trots att deras tillstånd var allvarliga.

”Jag blev inskriven därför att jag var med om en våldtäkt och hade sådan oerhörd ångest att jag bara ville dö. En natt försökte jag ta mitt liv, men personalen hittade mig. Och dagen efter skrevs jag ut!”

Så berättar en av de tre tjejer som Radio Sjuhärad pratat med och som skrevs ut från sluten psykiatrisk tvångsvård för ett tag sen när avdelningen bytte läkare. Och alla berättar de samma sak: Att samma dag som den nya läkaren kom, började en efter en av de inlagda skrivas ut. Sju stycken redan på måndagen. Och att de själva sedan blev kallade till ett läkarsamtal – ungefär fem minuter långt – där de fick veta att de skulle packa sina saker och lämna avdelningen omedelbart. Och trots att en av tjejerna kom in för sju månader sedan medan en annan inte ens fick stanna i två veckor fick alla samma förklaring.

- Ni har varit där för länge!

En annan av tjejerna berättar:
”Jag hade aldrig sett människan tidigare och blev helt paff.  Läkaren vet ingenting om mig och frågade inte ens hur jag mår. När jag blev inlagd sa den förra läkaren att mitt tillstånd var akut psykotiskt, gav mig dubbla doser stesolid och satte vak på mig dygnet runt. Också inte ens två veckor senare kommer den här nya och skriver ut mig.”

Ingen av tjejerna har diskuterat sina psykiska problem med en psykolog, utan fått starka mediciner och elchocksbehandlingar för att lindra ångesten. Men när de skrevs ut togs stora delar av medicineringen bort.

”Jag blev utsparkad helt plötsligt efter sju månader och läkaren ville inte ge mig någon efterhjälp eller några mediciner alls. Efter att jag tjatat fick jag prova en helt ny medicin på egen hand, fick tio insomningstabletter och en återbesökstid om 40 dagar.

Reporter: Sara Nygren
tel 033-177569
news.sjuharad@sr.se

- Det är en individuell prövning

Läkaren själv vill inte uttala sig men verksamhetschefen på kliniken, Tobias Nordin uppger att händelsen inte är ett resultat av neddragningar inom vården, utan att besluten fattas helt utefter vad som är bäst för patienten.

Det finns många olika faktorer sopm påverkar en bedömning av en patient. Det är en komplex och komlicerad process som avgör vilka åtgärder en läkare vidtar menar Tobias Nordin. 

Är det ok att skriva ut någon som natten innan blivit hindrad från att ta sitt eget liv svarar han så här

– Förvånansvärt nog kan det vara en adekvat åtgärd att göra på det sättet och det kan faktiskt vara ett mycket bättre alternativ att vara inom öppenvården. Så det är en individuell bedömning från fall till fall.

Hur kan läkarna göra så olika bedömningar?

– Ja det är en mycket bra fråga. För patient och närstående så kan det ju tyckas väldigt väldigt förvånande. Man kan ju till och med fundera på om de har samma utbildning och så, men det är ganska svårbedömda patienter som kommer till heldygnsvården vilket gör att en läkare gör en bedömning och en annan läkare gör en annan bedömning.

Är det acceptabelt?

– Om det är väldigt stor skillnad mellan bedömningarna och det är det systematiskt och kontinuerligt så får vi ju titta på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.