Sänkt straff för förskingring på skola

Hovrätten för Västra Sverige sänkte i dag straffet för den kvinna från Sjuhärad som i november förra året dömdes till tio månaders fängelse för förskingring på den skola hon jobbade på. Kvinnan, som erkänt att hon förskingrat drygt 400 000 kronor från skolan, slipper nu fängelse.

Också hovrätten dömer kvinnan för grov förskingring, men väljer alltså att ändra påföljden från fängelse till villkorlig dom. Skadeståndskravet från tingsrätten står dock fast, vilket innebär att kvinnan ska betala tillbaka de pengar hon förskingrat.
Kvinnan var kassaansvarig för olika verksamheter på skolan, bland annat cafeterian, och rutinerna var såna att pengar lämnades till kvinnan i kuvert, och det var sedan hennes ansvar att lämna kvittens och sätta in pengarna på olika bankkonton.
Men en stor del av pengarna försvann alltså i stället ner i kvinnans egna fickor, och det var när kommunen gjorde en intern kontroll som det kom fram att kvinnan under tre år förskingrat över 400 000 kronor.
Kvinnan hade jobbat på skolan i många år, och var enligt chefer en omtyckt person som folk litade på.
Som skäl till att inte döma till fängelse, anger hovrätten att kvinnan tidigare är ostraffad, och att det inte finns särskild anledning att befara att hon kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet.
Hovrätten konstaterar också att kvinnan till följd av brottet varit föremål för en intensiv bevakning av massmedia, förlorat sitt arbete och även drabbats av psykiska besvär - omständigheter som enligt hovrätten talar för att villkorlig dom är lämpligare än fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista